Van de grote Groninger (doopsgezinde) cultuurhistoricus Huizinga (1872-1945), is vanaf 15 februari 2025 in de UB van de Rijksuniversiteit én in het Universiteitsmuseum een verrassende expositie, gewijd aan een onbekend onderdeel van Huizinga’s talenten: diens tekenkunst. De tekeningen zijn te zien in het Universiteitsmuseum, Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a en tevens met een aanvulling in de hal van de Universiteitsbibliotheek, aan de Broerstraat. De expositie is mede te danken aan de resultaten van een oproep door Van der Lem om eventuele onbekende, in diverse (persoonlijke) archieven verspreide tekeningen in te sturen.
Huizinga was een natuurtalent, wiens hand tekende wat zijn ogen zagen. Dat konden gevoelige landschapstekeningen zijn, karikaturen van mensen om hem heen of van bekende personen, al dan niet ironische illustraties bij de geschiedenis, of amusante tekeningen voor zijn kinderen en kleinkinderen. Zijn voorstellingen als sneltekenaar wekten hilariteit bij zijn leerlingen, bij deelnemers aan wetenschappelijke congressen, als ook bij de leden van de koninklijke familie op Paleis Het Loo.
Catalogus
Als catalogus bij de exposities is verschenen de eerste zelfstandige publicatie gewijd aan deze tekeningen, onder de zelfde titel: Droomgezichten : Tekeningen van Johan Huizinga, samengesteld en toegelicht eveneens door Anton van der Lem. Het boek is uitgegeven bij University of Groningen Press en is tevens als een pdf-bestand beschikbaar in ‘open access‘.
‘Droomgezichten‘ toont alle aspecten van Huizinga’s tekenwerk, van zijn bekendste serie tekeningen, de ‘Keur van gedenkwaardige tafereelen uit de vaderlandsche historiën‘, tot enkele spectaculaire primeurs, zoals de door de samensteller herontdekte promotieplaten die Huizinga voor medestudenten maakte. Andere geestige tekeningen uit Huizinga’s studententijd waren al wel bekend, maar weinig gereproduceerd; deze komen pas op dit grote formaat en in kleur het best tot hun recht. Huizinga’s idyllische vignetten van het Groningse landschap rond 1900 zijn hier voor het eerst gereproduceerd met de voorbeelden die hij daarbij had nagevolgd. Tekeningen uit familie bezit die zelden te zien zijn, maken het geheel compleet. Toch is Droomgezichten geen afsluiting maar juist een stimulans om tot nu toe onder de radar gebleven tekeningen van Huizinga in particulier of openbaar bezit aan het licht te brengen.
Openingstijden Universiteitsmuseum, Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a :
dinsdag t/m zaterdag: 11:00-17:00 uur ; zondag: 12:00 – 17.00 uur