“De grootste en meest veelomvattende tentoonstelling over de invloed van het christendom op het denken over slavernij” is te zien in het Catharijneconvent in Utrecht. Al begonnen op 18 juni maar duurt nog tot 22 september. Met een uitgebreid programma en interessante lezingen Maar ook het kerkelijk verzet daartegen komt aan bod. Aan de hand van historische bronnen, persoonlijke reflecties, onderbelichte perspectieven en hedendaagse kunst krijg men inzicht in de vaak onbesproken relatie tussen het christendom en het Nederlandse slavernijverleden. Bijvoorbeeld in de lezing a.s. 30 augustus, die handelt over: Koopman, dominee en slavernij in Indonesië. Of die op 5 september over: Verstrengeling tussen kerk en slavernij, 12 september, over: Kerk en slavernij in Batavia, of 19 september, over: Protestantisme in het Nederlandse zelfbeeld.
Ondanks de dominante steun voor slavernij waren er in de Nederlandse koloniale periode ook altijd tegenstemmen. Welke argumenten gebruikten mensen om het christelijk geloof te verenigen met de uitbuiting van andere mensen, óf zich daar juist tegen te verzetten? Waarom voelden sommige tot slaaf gemaakten zich aangesproken door het christendom? Hoe verliep de interactie tussen de religies van de tot slaaf gemaakten en het christendom van de Nederlanders? Welke rol speelden de kerken in de uiteindelijke afschaffing van slavernij? En hoe wordt er nu naar dit verleden gekeken?
Over de manier waarop ook de rijkste Amsterdamse doopsgezinden via de aandelenhandel aan de slaveneconomie verdienden schreef Ruud Lambour al in 2022 een artikel: in Doopsgezinde Bijdragen nr. 48, pag. 189-209. Klik daarvoor HIER.
Of lees HIER ook het dit jaar verschenen artikel uit het landelijk 2-maandelijks verschijnend blad van de Nederlandse doopsgezinden: Mondig aflevering 1 . op p. 21-22 naar aanleiding van de expositie Bitterzoet Erfgoed, over het slavernijverleden van Groningen, met opmerkingen over de rol van doopsgezinden.
Hieronder een keuze uit de lezingen die nog komen.
30-8 Koopman, dominee en slavernij in Indonesië
5-9 Verstrengeling tussen kerk en slavernij
7-9 Hele dag gratis toegang
12-9 Kerk en slavernij in Batavia
19-9 Protestantisme in het Nederlands zelfbeeld
21-9 Dialoogbijeenkomsten Christendom en slavernij
22-9 Sporen van het slavernijverleden