Manuscripta Mennonitica 8

God, het woord en de tering : Leven en werk van Simon Gorter (1838-1871), met een teksteditie van zijn brieven, en een keuze uit zijn proza en preken
geannoteerd, hardcover, geïllustreerd en van een inleiding voorzien door Eduard Visser
410 blz. € 39,-

Ds. Simon Gorter (de vader van Herman Gorter) was een vrijzinnig doopsgezind predikant in Aalsmeer en Wormerveer. Hij heeft een bijzonder talent voor de letteren, maar weet als teringlijder dat zijn jaren geteld zijn.
Tijdens een lang verblijf in het Zuid-Franse kuuroord Arcachon ontplooit hij zijn literaire carrière. Hij schrijft literaire en kunstkritieken voor ‘De Gids‘ en krantenartikelen voor ‘Het Vaderland‘ en ‘Het Nieuws van den Dag‘, waarvan hij hoofdredacteur wordt. Velen zien hem als een belangrijke letterkundige en als voorloper van het latere ‘new journalism‘.
De hier uitgegeven brieven geven niet alleen een ontroerend verslag van Gorters gang naar de onafwendbare vroege dood. Ook bieden zij zicht op het Amsterdamse studentenleven, de doperse cultuur in het industriedorp Wormerveer en de tragedie van het te jong gesmoorde gezinsgeluk van hem en zijn geliefde Johanna Lugt.
De inleiding belicht de historische achtergronden