14 mei t/m 11 jun 2024
20:00
Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3 2511 CW DEN HAAG [op 14+15 mei]
Thema: De opera die Bach nooit schreef vertelt het verhaal van Jan van Leyden
De Apocalyps : een opera in de stijl van Bach vertelt het verhaal van Jan van Leyden

Klik HIER voor de volledige speellijst. Nota bene: er is o.a. ook een opvoering in Münster, op 22 mei!
De reeks eindigt voorlopig op 11 juni in het Opera Haus in Leipzig. Zie HIER een trailer op youtube.
Er is trouwens ook een podcastserieJan van Leiden en het einde der tijden‘. Daarin volg je journalist Max Boogaard in diens zoektocht naar Jan van Leyden en ontdek je wat er zo’n 500 jaar geleden in Münster is gebeurd.
Over de opera:
Kijkend naar zijn dramatische en emotionele passies en cantates, kun je je voorstellen dat Bach ook een fantastische operacomponist zou zijn geweest. Dat was er ook bijna van gekomen. Uitgedaagd door die gedachte creëerden OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging de opera die Bach nooit schreef.
De opera vertelt het waargebeurde verhaal van Jan van Leyden. Deze acteur, kroegbaas en kleermaker werd in de zestiende eeuw leider van een beweging die verkondigde dat de wereld ten onder zou gaan. Een heilstaat werd opgericht (in het Westfaalse Münster). Die radicaliseerde en werd tot dictatuur.
We volgen Jan van zijn aanvankelijke bevlogenheid, via zijn even flamboyante als meedogenloze koningschap tot aan zijn laatste biecht in een dodencel. We beleven daarmee van binnenuit hoe de tijdloze mechanismen van populisme, polarisatie en radicalisering hun werk doen.
Met indringende, overrompelende en emotionele muziek van Bach komt het verhaal tot leven. Scenarist en regisseur Serge van Veggel maakte het werk met librettist Thomas Höft en barokspecialist én modern componist Panos Iliopoulos tot een ware doorgecomponeerde opera. Dankzij een meeslepende en grootse enscenering, een voortreffelijke cast en het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hernán Schvartzman, zal Bach te horen én te zien zijn als nooit tevoren.