‘Muze en Mennisten’: Doopsgezinden in de Nederlandse literatuur

‘Muze en Mennisten’: Doopsgezinden in de Nederlandse literatuur

In september presenteerde theoloog en kerkhistoricus dr. Alfred van Wijk in de Amsterdamse Singelkerk zijn studie ‘Muze en Mennisten‘ die handelt over de “Doperse presentie in de Nederlandstalige literatuur“.
In de loop der eeuwen is het beeld dat van de doopsgezinden geschilderd werd sterk wisselend geweest:
aangevallen in de rederijkerstijd vanwege hun afwijkende theologie, eervol herdacht in hun martelaarsliederen (voortgekomen uit hun meedogenloze vervolging), verguisd in de literaire bloeitijd in de Gouden Eeuw ten gevolge van hun eerdere machtsovername van Münster als eindtijd-verwachtende anabaptisten, satirisch gehoond als hypocrieten in spotdichten en spectatoriale geschriften in de jaren daarop, als sympathisanten van de patriotten vijandig bejegend, gematigd positief ter sprake gebracht in de late Verlichting en uiteindelijk erkend als constructieve burgers…
De paperback telt 258 blz., kost € 25,- en is te bestellen bij uitgeverij Verloren.
Omdat het notenapparaat én de lijst met gebruikte bronnen voor deze studie zo omvangrijk werd dat het zakelijk niet goed mogelijk was voor uitgever Verloren om die bladzijden toe te voegen aan de papieren uitgave, heeft die uitgever in overeenstemming met de schrijver besloten om die bladzijden via DEZE LINK digitaal beschikbaar te stellen, samen met de rest van de tekst van het boek.
Dit bestand biedt de lezer dus de mogelijkheid om van de oorspronkelijke onverkorte versie mét alle gevonden titels en ook van de meer gedetailleerde inhoudsbeschrijvingen en de meer uitgebreide commentaren kennis te nemen. De erin opgenomen rubriek ‘Aantekeningen bij de paragrafen’ – met daarin onder meer de tekstverwijzingen en bronvermeldingen – correspondeert hiermee.
Dit echter, nota bene: zonder alle afbeeldingen en zonder de ‘Inleiding’ en zonder de conclusies uit het ‘Ten slotte’ die wél in het papieren boek te vinden zijn.